Termografi

Undersøgelse af hestens varmeudstråling

""

Termografi er et hjælpemiddet som kan benyttes i forbindelse med udredninger af skader som resulterer rideproblemer.

Termografen ikke kan bruges til at stille diagnoser med, men den er god til at hjælpe med finde f.eks. seneskader og rygskader.

Heste med skader vil ofte have en inflammation dér hvor skaden sidder. Inflammation er en betændelsestilstand som ofte medfører at temperaturen i området er lidt forhøjet - måske blot 0,1 - 0,5 grad i forhold til det raske område. Denne temperaturforhøjelse kan ikke føles men den kan måles med en termograf.

Lad os lave termografi af din hest enten her eller hos dig.

 

Hovbyld

Halter din hest kan den have fået en hovbyld. Det gør ondt og selvfølgelig halter den. Smeden eller dyrlægen prøver med en tang om hesten reagerer på tryk. Men hvad hvis bylden sidder under hestens sko. Så kan det være svært at finde hovbylden. Et termografi afslører nemt hvor hovbylden sidder og smed/dyrlæge kan aftage skoen og begynde at arbejde.

Det er vigtigt at understrege at termografi ikke er en behandling, men kun et hjælpemiddel til at lokalisere et eventuelt problem. Termografi kurerer således ikke noget.

 

 

 

Hov

Hvis hesten har smerter i et ben, vil den prøve at aflaste dette ben med det i modsatte side. Dette bevirker at temperaturen i hov/ben stiger, som det ses af billedet her. Der er tilsyneladende noget galt med venstre forben, da højre hov er betydeligt varmere end venstre.

Et termografi af benene vil sansynligvis afsløre forskelle i temparaturen i benene også.

Igen er termografi ingen behandling og kan ikke kurere noget, med det kan give dyrlægen et spor at gå efter for at finde en behandling.

 

 

Sadel

 

Passer din sadel til hesten ?

Et termografi af hestens ryg efter 15 minutters ridning, vil afsløre om din sadel trykker hesten og kan være årsagen til at du ikke kan opnå de resultater du ønsker. Hesten er god til ikke at vise smerte. Det er et svaghedstegn i naturen og et signal til rovdyr om at her er der et let offer.

 

 

 

 

 

Skal du have termografi af din hest, så læs her

Termografi virker ikke godt i direkte sollys, idet solen opvarmer hesten udefra, men det er varmen indenfra vi ønsker at se. En stald i en time før termografering er fint, hvis da ikke der er træk i stalden. Dette vil også påvirke resultatet.

En svedig hest er ej heller godt. Motion før termografering er ingen god ide. Sved transporterer varme og vil vise misvisende resultat og en våd pels afkøler hesten unødigt.

Hesten skal være ren og tør, men strigl ikke hesten en time før termografering, idet strigling fremmer blodcirkulationen og hæver temparaturen.

Hesten bør ikke stå med dækken. Undgå generelt alt der kan afkøle eller opvarme hesten.

=== 0 ===

Nårh-ja. Vi kan selvfølgelig også undersøge dit hus for kuldebroer og steder hvor varmen slipper ud i naturen.


Det er p Sholm det sner