Muk

De fleste hesteejere oplever på et eller andet tidspunkt, at hesten får muk. Nogle behandlinger mod muk virker, andre virker ikke. For mange heste er muk i hestens koder et tilbagevendende problem. Nogle heste er endog så plaget af det, at de i perioder ikke kan trænes.

Muk ses som væskende sår i kodebøjningen hos heste. Muk findes “på alle niveauer” – lige fra små næsten ubetydelige sår til store væskende sår der går op ad benet og giver ødem. Muk kan give udtalt halthed. Selvom alle heste kan få muk, synes der at være en tendens til at heste med hvide aftegn på muler og koder er mere disponeret. Samtidig er heste der befinder sig i fugtige miljø feks. mosearealer og våde vinterfolde også i større risiko for at få muk.

Der er flere årsager til, at hesten får muk:

  • fugtigt miljø
  • lange kodehår
  • mange insekter
  • nedsat immunforsvar
  • dårlig bokshygiejne
  • giftige planter
  • saltede træningsbaner

Muk starter typisk ved at der opstår et lille sår – oftest i kodebøjningen. Det giver bakterier mulighed for at trænge ned i huden. Irritationen i huden for underhuden til at reagere og udskille lymfe. Lymfevæsken tørrer og der dannes en sårskorpe. Under skorpen ligger bakterierne, og de er nu beskyttet mod udtørring og mod de forskellige medikamenter, man kunne finde på at behandle med. Når man bader benet og fjerner skorperne for at desinficere efterlades huden oftest åben og ubeskyttet.

Bakterien kan overføres via insekter i op til 24 timer efter kontakt med det betændte område. Når bakterierne først er trængt ned i huden og har ødelagt de øverste hudlag, kan det være svært at få bugt med dem. De formerer sig nemlig under sårets beskyttende lag af udtørret væske, der er trængt ud fra de dybere hudlag. Muk ses som væskende sår i kodebøjningen hos heste. Muk findes “på alle niveauer” – lige fra små næsten ubetydelige sår til store væskende sår der går op ad benet og giver ødem.

Hvordan behandles muk?

Der er der er næsten lige så mange løsninger, som der er heste, med forskellige forslag til behandling. Ældre bøger anviser både sæbevand og staldbandager. Men generelt gælder det om at sårene holdes rene, og at der skal kunne komme luft til.

En alternativ metode er Laserterapi hvor det har vist sig at muk forsvinder efter bare 6-7 behandlinger, hvis sårene samtidig holdes rene.

Har din hest problemer med muk, så kontakt os straks og lad os prøve at hjælpe dig og din hest.


Welkommen til Søholm. Er det wraphø du leder efter Så klik på maskinstation.

X
Scroll til toppen